Hírek - Természetvédelem Archívum - Keresés

Itt olvashatják a természetvédelmi híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Költöznek az alföldi halak

2019. március 21. 19:22

Költöznek az alföldi halak A természetes vizek szennyezettsége vagy kiszáradása, sőt még egyes madarak is veszélyeztetik hazánk őshonos halait. A klímaváltozás miatt az alföldi fajok a hegyvidékre vándorolnak, Hajdú-Bihar megye termálvizeiben viszont új közösséget találtak a Debreceni Egyetem kutatói.

Fókuszban Gemenc vadmacskái

2019. március 19. 18:17

Fókuszban Gemenc vadmacskái A Duna alsó szakaszát képző Gemenc vadmacska populációja eltűnőben van. Elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, a Dunántúl jelentős részéről eltűnt.


Sokszínű erdők nélkül nincsenek stabil rovarközösségek sem

2019. március 17. 0:31

Sokszínű erdők nélkül nincsenek stabil rovarközösségek sem Régóta tudjuk – a földi élet bonyolult szövedékében bármit bolygassunk is meg, növény- és állatfajok tucatjaira hozhatunk szenvedést. A természet burjánzó változatossága nem értelmetlen tobzódás, valamennyi szereplő túlélését szolgálja – a szegényes élőhely sérülékeny élőhely.

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű

2019. március 15. 8:15

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű Már megérkezett Bulgáriába a Schönbrunni Állatkert kilenc hónapos egyiptomi keselyűfiókája, Andi, hogy hamarosan a Rodope hegység felett szárnyalhasson. A fiatal madár egy visszatelepítési projekt résztvevője.


Új lakók a gemenci webfészekben

2019. március 12. 15:38

Új lakók a gemenci webfészekben Még nem érkezett meg Tóbiás és Sára Afrikából a bekamerázott gemenci fészekhez. Az évek óta itt költő fekete gólyapárról ez idáig nincs információ, viszont március 7-én egy fiatal, feltehetőleg hím fekete gólya landolt a fészekbe, akihez most a párja is csatlakozott.

Mi vár a farmosi élővilágra a tűz után?

2019. március 10. 17:21

Mi vár a farmosi élővilágra a tűz után? A Pest-megye keleti részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Ennek egyik legnagyobb összefüggő területe, a Farmos melletti Nagy-Nádas égett le február utolsó napján. Mi vár az élővilágra a tűz után?


Kegyetlen félkatonai szervezetekkel üzletel a WWF?

2019. március 6. 21:21

Kegyetlen félkatonai szervezetekkel üzletel a WWF? „Brutális paramilitáris erők” finanszírozásával vádolja a Buzzfeed című online magazin a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetét, a Természetvédelmi Világalapot (World Wildlife Fund for Nature, WWF), amely erre reagálva bejelentette, hogy független vizsgálatot rendel el az ügyben.

Tömeges gólya mészárlás Libanon egén

2019. március 6. 0:12

Tömeges gólya mészárlás Libanon egén A több mint fél millió fehér gólya útvonala Libanonon keresztül vezet, ahol mára egyfajta nemzeti sport lett a költöző madarak levadászása. Szegények és gazdagok egyaránt örömüket lelik abban, hogy gyakorlatilag mindenre lőnek, ami mozog a levegőben.


Balatonakaliban nádirtással folytatódik a tó tönkretétele

2019. március 4. 20:52

Balatonakaliban nádirtással folytatódik a tó tönkretétele Valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a csigatempójú hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól. Félelem uralja a falut, mindenki csak suttogva mer beszélni az ügyről, ugyanis Mészáros Lőrincet sejtik a háttérben.

Magyarország legalább szikes tavakban nagyhatalom

2019. március 4. 11:56

Magyarország legalább szikes tavakban nagyhatalom Nem túlzás: területarányosan a Kárpát-medencében van a legtöbb szikes tó Eurázsiában. A bennük található szóda a mosóporok népszerű hatóanyaga, a prokarióták az evolúciókutatás fontos célpontjai, lúgosságuk és egyéb hatóanyagaik miatt pedig gyógyvízként is alkalmazhatók.


További híreink

A máriaújfalusi fekete gólya a madarászokat is meglepte

2019. március 4. 9:54

Az Afrikában telelő fekete gólyáinknak átlagosan kb. 3 hétre van szükségük a hazaérkezésre, amiből arra következtethetünk, hogy a Máriaújfaluban fészkelő pár egyik tagja február első napjaiban vehette hazafelé az irányt.

Drónokkal és infravörös kamerákkal követik a koalákat ausztrál tudósok

2019. március 2. 22:33

A Queenslandi Műszaki Egyetem tudósainak innovatív eljárása megbízhatóbb és kevésbé invazív, mint a hagyományos állatmegfigyelő technikák- derült ki a Scientific Reports friss számában megjelent tanulmányból.


Leégett a Kékbegy Tanösvény

2019. március 1. 12:16

Tegnap Farmos határában leégett több, mint 200 hektár védett és Natura 2000 terület: nádas, gyep, erdő, tanösvény. Hogy honnan indult a tűz, azt tudjuk, hogy ki gyújtotta meg, nyilván nehéz kideríteni. 12 megyében hirdettek tűzgyújtási tilalmat.

Lopott kaktuszok a körözési listán

2019. február 23. 12:56

A dísznövényként árult kaktuszok 85 %-a lopott, egyes fajokból pedig már csak feleannyi él a természetben, mint 15 éve. A szakma sajátos „növényvakságban” szenved, pedig a tolvajok itt is komplett fajokat, sőt, adott esetben ökoszisztémákat veszélyeztetnek. Természetvédők chippel védik a kaktuszokat.


Visszaindult Gemencre Zoltán, a jeladós fekete gólya

2019. február 22. 20:24

Újra érkeznek adatok a gemenci fekete gólya jeladójából, aki már 3. alkalommal teszi meg 13 000 km-es útját Baja környéki fészke és a Közép-Afrikai Köztársaságban lévő telelőhelye között. Néhány nappal ezelőtt megkezdte tavaszi vonulását és Szudán déli részén végre olyan területre ért, ahol már megfelelő térerő van az adatátvitelre. Várhatóan március közepén érkezik haza.

Im memoriam Horváth Gyula

2019. február 22. 12:44

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága szomorú szívvel tudatja, hogy régi munkatársunk és barátunk Horváth Gyula János a Szigetközi Tájvédelmi Körzet őrkerület-vezetője február 19-én fiatalon, mindössze 58 éves korában, hirtelen fellépő betegség következtében elhunyt.


A Duna úgy megy, ahogy ő akarja

2019. február 22. 9:50

Nem kérdés, hogy természetes vizeinket meg kell őrizni a jövő generációi számára, hiszen a víz létünk alapja. De hogyan gondolkodnak erről a gyerekek, mit szeretnek és mit értékelnek folyóinkban és tavainkban? A WWF Magyarország erre kereste a választ, egyúttal felhívja a figyelmet: alig két hetünk van kiállni vizeink védelme melle.

Farkas stratégia: a lőtér nyugisabb, mint a védett terület

2019. február 21. 23:37

Egyre több farkas él Németországban. Az állatok visszatelepülése elsősorban nem a hatékony természetvédelemnek köszönhető, hanem egy nem várt szövetségesnek: a hadseregnek.


A szlovén kormány megvédi a Murát

2019. február 19. 22:46

Szlovénia környezetvédelmi minisztere kiáll a Mura hosszú távú megóvása mellett – egy új rendelettervezet értelmében ugyanis nem épülhet meg a folyóra tervezett 8 vízerőmű. A WWF és a Dráva Szövetség üdvözlik a miniszter döntését, és a szlovén kormány támogatását várják, hogy a rendelet jogerőre emelkedhessen.

Lábadozik a parlagi sas

2019. február 19. 1:22

Jó hír, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Vértes-Mezőföldi Tájegységben, sérülten megtalált parlagi sas túl van a műtéten Berkenyi Tamás állatorvos szakszerű ellátásának köszönhetően.


A természetvédők az EU-hoz fordultak a debreceni Nagyerdő melletti lakópark miatt

2019. február 16. 19:09

Az Európai Unió petíciós bizottságának segítségét kérték Debrecen Nagyerdeje kertvárosi részének lakói, akik évtizedek óta küzdenek egy 32 lakásos társasház-beruházás terve ellen. Az egy ideig jegelt építkezéssel kapcsolatban most felgyorsultak az események annak ellenére, hogy a zöldhatóság szakvéleménye szerint is rosszul jár a védett környezet a beruházással, s még a polgármester sem lelkes. A háttérben itt is fideszes szálak fonódnak.

Februárban a hiúzoknál beindul a pacsmagolás

2019. február 14. 10:37

Valentin-nap környékén nem csak az emberek, hanem a hiúzok is romantikus hangulatba kerülnek. A WWF Magyarország a mai Bálint napon bejárta az Év Emlősének hazai élőhelyét, az Északi-középhegység egy részét, hogy lábnyomok után kutasson. Bálint napján a verebek is párt választanak.


Engedélyezné a vizilovak tömeges kilövését Zambia

2019. február 14. 10:13

Tiltakoznak természetvédő szervezetek a zambiai kormány azon döntése ellen, amellyel öt év alatt 2000 víziló leölését engedélyezi a Luangwa folyó völgyében.

Felfedezték az éppen kihaló teknősfajt

2019. február 13. 22:32

Német, vietnami és magyar kutatók a teknősök egy további faját azonosították Észak-Vietnamban és Kínában, ez a foltos lágyhéjú teknős, azaz a Pelodiscus variegatus. Sajnos a kihalás fenyegeti.


Türkizkék tenger vagy olajfolt? Állítsuk meg együtt a görögországi olajfúrásokat!

2019. február 13. 19:43

3/4 magyarországnyi tengeri és szárazföldi területen adott engedélyt Görögország kormánya olaj- és gázkitermelésre. Egy nagyobb olajszivárgás katasztrofális következményekkel járhat a tengeri élővilágra, a veszélyeztetett fajokra, de még a görög szigetek turizmusára és gazdaságára nézve is. A WWF nemzetközi kampányt indított.

A költési időszak előtt most lehet elvégezni több természetvédelmi szempontból érzékeny munkát!

2019. február 12. 14:51

Az MME arra figyelmeztet, hogy a nem megfelelően végzett épületfelújítások, fa- és bokorkivágások, települési vezetékhálózat oszlopkarbantartás súlyos természetvédelmi kárt okozhat. A fecskefészkek leverése, a kilombosodott fásszárú növényzet megsemmisítése, a fehér gólyák fészkeinek eltávolítása nem csak törvénytelen, de olyan élőhelyrombolást jelent, ami rontja hazánk ellenálló képességét a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is.


Sünvédelem a bécsi temetőkben

2019. február 9. 16:42

Néhány éve a sünöknek is készítenek helyet hét bécsi temetőben. A 2015-ben indított sünvédelmi program keretében ugyanis külön téli szállásokat hoznak létre nekik, hogy legyen hol áttelelniük.

Új madárfajjal bővült a Dél-Tiszántúl madárfaunája

2019. február 9. 12:15

Alig kezdődött meg az új év és máris feltűnt egy különleges madárfaj a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.


Változott a természetvédelmi törvény

2019. február 6. 23:55

Mekkora kárt, vagy hasznot jelentenek a vadludak a gazdáknak? 2019. január 11-től hatályos a természetvédelmi törvény módosítása, amely szerint a jövőben a kormányhivatali szervezeti formában működő természetvédelmi hatóságtól szélesebb körű helytállási kötelezettség várható el a védett állatfaj egyede által okozott károk esetén.

A 2019 januári sasolás mérlege

2019. február 6. 10:43

Az MME a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve januárban 16. alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Íme a 2019. évi XVI. Országos és Pannon-régiós Sasleltár összesített adatai.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés