Hírek - Nagyvilág Archívum - Keresés

Itt olvashatják a globális híreket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

Egyre több elefánt születik agyar nélkül

2018. november 14. 9:42

Egyre több elefánt születik agyar nélkül Egyre több nőstényelefánt jön világra agyar nélkül egy új tanulmány szerint, lehet, hogy a jelenség oka az orvvadászat elleni védekezés.

Még mindig sugárszennyezett a fukusimai erőmű víze

2018. november 14. 9:34

Még mindig sugárszennyezett a fukusimai erőmű víze Japánnak sürgősen kezelnie kell a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműnél felhalmozódott sugárszennyezett vizet – szólította fel tegnap az országot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).


A klímaváltozás miatt háborúk fognak kitörni a vízért

2018. november 14. 7:34

A klímaváltozás miatt háborúk fognak kitörni a vízért Meglehetősen borús, már-már apokaliptikus képet fest a jövőről egy új tanulmány. Az Európai Bizottság kutatóközpontja "vízháborúkat" vizionál, amikor a népességnövekedés és a klímaváltozás miatt szűkössé váló vízkészletekért harcolnak majd az emberek.

Nem véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen az omega-3 és a D-vitamin

2018. november 14. 6:45

Nem véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen az omega-3 és a D-vitamin A kutatásban 26000 egészséges 50 év feletti vett részt, akik felének D-vitamint és omega-3-at kellett szednie, a felének viszont placebót. Öt év alatt a jelentkező eü problémák (szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések) nagyjából azonos arányban jelentkeztek mindkét csoport esetében.


Katasztrófa küszöbén táncolunk

2018. november 13. 19:40

Katasztrófa küszöbén táncolunk A klímaváltozás visszafogása érdekében a nemzetközi tervekben megfogalmazott legmérsékeltebb hőmérsékletemelkedés is visszafordíthatatlan károkat okoz a jégsapkában szakértők szerint.

Vadállatok ürülékében is találtak mikroműanyagot

2018. november 13. 8:03

Vadállatok ürülékében is találtak mikroműanyagot Először mutattak ki műanyag mikroszálakat vadon élő állatok ürülékében amerikai kutatók, akik a Marine Pollution Bulletin szaklapban publikálták a tanulmányukat. Korábban már emberi székletben is kimutatták a mikroplasztikot.


Pálmaolaj: a betiltott reklámot már több millióan megosztották

2018. november 12. 8:39

Pálmaolaj: a betiltott reklámot már több millióan megosztották Megható reklámfilmmel készült a karácsonyi szezonra az Iceland nevű brit diszkont szupermarketlánc. A reklámfilm a Clearcast nevű ellenőrző szervezet szűrőjén fennakadt, és politikai kampányolás címén betiltották. Ez viszont inkább csak olaj volt a tűzre.

Megéri villanybuszt venni

2018. november 12. 7:00

Megéri villanybuszt venni Néhány évvel ezelőtt a Levegő Munkacsoport már kiszámolta, hogy jobban megéri villanybuszt venni, mint dízelt. Most ugyanerre a következtetésre jutottak az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség szakértői is.


Amazónia lemaradt a klímaváltozás mellett

2018. november 11. 11:41

Amazónia lemaradt a klímaváltozás mellett A klímaváltozás az erdőirtásoktól függetlenül önmagában is súlyos károkat okoz az amazóniai esőerdőben egy új kutatás szerint. A szárazság és a melegedés miatt sok fafaj tűnik el a Föld tüdejéből, csökken a diverzitás, és az esőerdő nem képes elegendő új fával pótolni a veszteséget. És akkor még itt van az új antizöld brazil elnök is.

Húsadó kivetését sürgetik brit kutatók és orvosok

2018. november 10. 23:37

Húsadó kivetését sürgetik brit kutatók és orvosok Egészségügyi adó kivetését szorgalmazza a feldolgozott és vörös húsokra egy új oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi megtakarítást lehetne elérni. Ha azonban nem tesznek semmit, becsléseik szerint 2020-ra 2,4 millió halál lesz köthető a húsfogyasztáshoz, ami 285 milliárd dolláros egészségügyi költséggel jár.


További híreink

Hamis ábrándok és a nagy marketing trükk a palackozott víz

2018. november 10. 22:57

A mikroműanyagok több forrásból, így a műanyag palackokból lehúzott kortyok nyomán is a szervezetünkbe juthatnak. Mi áll a folyamatosan növekvő fogyasztás hátterében, miért költjük a csapvíz árának sokszorosát a boltok polcain sorakozó termékekre? John Jewell újságíró pár évvel ezelőtt az évszázad marketingtrükkjének nevezte azt, ami miatt a több millió tonnányi műanyag hulladékot termelő iparág felfutott.

Folyékony nitrogén mentheti meg a tölgyeket

2018. november 10. 22:00

Termékenységi laboratóriumokban kikísérletezett úttörő technológiával megőrzött növények jelenthetik a biztosítékot a természetben veszélyeztetett növényfajok fennmaradásában.


A partimadarakra is katasztrofális a klímaváltozás

2018. november 9. 9:07

A klímaváltozásnak a partimadarak fészkelési szokásaira gyakorolt hatását vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport a Debreceni Egyetem professzorának irányításával. A kutatás meglepő eredményt hozott, ami teljesen új szemszögből világítja meg a globális felmelegedés következményeit. Nyitóképen a nagy partfutó.

Összeomlolhat a globális hulladék-újrahasznosítás rendszer

2018. november 8. 6:10

Az évtizedekig sikeresnek tűnő globális szelektív hulladék gyűjtési és -újrahasznosítási rendszer súlyosan megrendült idén, miután a korábban a legnagyobb papír- és műanyaghulladék-vásárlónak számító Kína 2018 elejétől elutasította, hogy a Nyugat szemétlerakója legyen. A szállítmányok előtt pedig egyre több más ázsiai ország is sorra lezárja le határait.


Bill Gates elővette a kakis üveget

2018. november 7. 5:57

Sose hittem, hogy ennyit fogok tudni az emberi székletről -mondta előadásában a világ egyik leggazdagabb embere. A Microsoftot alapítója most WC-fronton is jótékonykodik. A bolygónak, és milliárdnyi embernek napi gond a higiénia hiánya.

Szokatlan tigris vendetta

2018. november 6. 6:00

Traktorral tapostak halálra falusiak az észak-indiai Uttar Prades államban egy tigrist, amely megölt egy földjén dolgozó férfit. India nemzeti állatának elpusztítása védett területen bűncselekménynek számít, ezért a hatóságok feljelentést tettek az ügyben.


Miért urbanizálódtak a szárnyas patkányok?

2018. november 4. 8:16

Sokan utálják, szárnyas patkányoknak tartják őket, míg mások előszeretettel ülnek ki a parkokba etetni őket. Egy biztos: ahol város van, ott nagy számban jelennek meg a galambok. Mi az oka annak, hogy éppen ezek a madarak kedvelik a lakott környezeteket? Válasz a 24.hu-tól.

A legfelső bíróság zöld pofonja Trumpnak is

2018. november 3. 23:49

Az amerikai legfelső bíróság szerint igenis vizsgálhatja bíróság, hogy a Trump-kormányzat eleget tesz-e a klímaváltozás ellen.


A gyilkos Bayer/ Monsanto vonakodik kifizetni a kártérítést

2018. november 2. 8:06

Az egyszer már megítélt 289 millió dollár (81,7 milliárd forint) helyett belement volna egy 78 millió dolláros (22 milliárd forint) kártérítésbe az a rákos beteg, aki a génmanipulált vetőmagokat is gyártó Monsanto vegyipari céget tette felelőssé a betegségéért. A Monsanto új tulajdonosa, a Bayer ennek ellenére megint fellebbez az ügyben.

90 másodpercenként egy új villanyautó.

2018. november 1. 7:40

Építsd az álmod - így ontja az elektromos autókat Kína legnagyobb gyártója. A következő 8 év során cél az évi 1,5 millió darabos export Európába és az USA-ba.


Brazil szója gyilkolja a Föld élővilágát

2018. október 31. 20:15

A brazil Cerrado szavanna kb. Nyugat-Európa területű, és bolygónk egyik legváltozatosabb helye - az itt élő fajok 40 %-a sehol máshol nem található meg. Ezt a biológiai sokféleséget azonban éppen felzabálja a világ.

Úgy tűnik, az új brazil elnök egy igazi vadbarom

2018. október 31. 10:46

A minap Brazília elnökének megválasztott Jair Bolsonaro kampányban az Amazonas-medencét bárányhimlős gyerekhez hasonlította, amin a himlőfoltok az őslakosok rezervátumai. Ezeket az elnök bányászat céljára szeretné megnyitni, ami az útépítések és infrastrukturális beruházások miatt nemcsak erdőirtást jelentene, hanem azt is, hogy az őslakosokat gyakorlatilag elűznék a földjeikről.


Lesújtóak a legújabb adatok Földünk egészségéről

2018. október 30. 21:17

45 év alatt a gerinces fajok egyedeinek több mint felét sikerült eltüntetni - ez kétségtelenül a bölcs ember figyelemre méltó “teljesítménye”. A WWF legfrissebb Élő Bolygó Indexe semmi kétséget nem hagy, mit is művelünk a Földdel. Az emberiség történetében sorsdöntő két év következik.

Újra engedélyezi Kína a tigris és orrszarvú csontok kereskedelmét

2018. október 30. 8:02

25 év után részben feloldja a tigris és orrszarvú csontok kereskedelmének tiltását Kína. Az 1993 óta életben lévő tilalom ezentúl csak a vadon élő egyedekre vonatkozik majd.


Százezrével öli a gyerekeket a légszennyezés

2018. október 30. 7:12

A világ gyermeklakosságának nagyjából 93 százaléka szív minden nap az egészségére és a fejlődésére is komoly kockázatot jelentő szennyezett levegőt. Csak 2016-ban körülbelül 600 ezer gyerek halálát okozta légszennyezettségből eredő fertőzés.

Az új brazil elnököt nem nagyon érdekli az esőerdő

2018. október 29. 20:55

Miután Jair Bolsonaro szélsőjobboldali politikus tegnap megnyerte a brazil elnökválasztást, világszerte komolyra fordultak a találgatások arról, hogy milyen következménye lehet változásoknak. Azért lehet egyelőre csak találgatni, mert Bolsonaro kampánya sokkal inkább épült hangzatos mondásokra, mint konkrétumokra, és így van ez többek között a globális szinten fontos brazil környezetvédelemmel is.


Arra születtek, hogy fekáliában haljanak

2018. október 29. 9:44

Az indiai társadalom kirekesztettjei a dalitok (érinthetetlenek), akiknek az a sorsuk, hogy puszta kézzel, védőfelszerelés nélkül csatornát tisztítsanak. Ötnaponta hal meg egy indiai a fekáliával teli aknákban. Kitörniük gyakorlatilag lehetetlen.

Nagy elektromos autó dilemma

2018. október 28. 6:39

Egyáltalán nem biztos, hogy az e- autózás terjedése valóban jót tesz a környezetnek: egy ilyen jármű legyártása önmagában nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a sokat támadott dízelek. Üzemeltetésükkel lecsökkenhetnek a káros anyagok a városi levegőből, de az erőművek még nagyobb bajt okozhatnak. Még mindig az akkumulátorok miatt törheti a fejét az autóipar.


Gyilkosabb a légszennyezettség mint a dohányzás

2018. október 28. 5:51

Évente 7 millió ember hal meg a szennyezett levegő belégzése miatt - nyilatkozta a legfrissebb kutatások alapján Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ügyvezető igazgatója.

Lehetetlen elérni a klímacélokat

2018. október 27. 22:02

Lehetetlen már elérni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat, állítják norvég kutatók. Mások abban bíznak, hogy a jövő technikája megoldhatja a kérdést.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés