Hírek - Hazai Archívum - Keresés

Itt olvashatják hazai híreinket. Portálunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő Egyenlítő című műsorában.

A műemlékvédelmet is likvidálta Orbán

2018. november 14. 16:41

A műemlékvédelmet is likvidálta Orbán Nem csak a természetvédelmet érte el a nagy bürokráciacsökkentés, most ugyanígy járhat a műemlékvédelem is: kormányzati szinten gyakorlatilag megszűnik a régészeti államigazgatás és a műemlékvédelem szakmai képviselete.

Magyar szén-dioxid nyelő reaktor fejlesztés

2018. november 13. 21:28

Magyar szén-dioxid nyelő reaktor fejlesztés Napjaink egyik legjelentősebb globális problémájára, a növekvő szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatás-fejlesztési projektje, melynek keretében a konzorcium hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejleszt Európai Uniós támogatással.


A talaj nem egy korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás – tenni kell a védelméért

2018. november 13. 21:11

A talaj nem egy korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás – tenni kell a védelméért A jó minőségű talaj nem csupán az élelmiszer-termelés szempontjából kulcsfontosságú. Fontos szerepe van az éghajlat szabályozásában, a vidéki lakosság megélhetésében és a biodiverzitás fenntartásában is. Európában ugyanakkor mintegy 12 millió hektárnyi területet érint a talaj minőségének romlása.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

2018. november 13. 20:45

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni Nem elég szigorú az élelmiszercsomagoló anyagok szabályozása az Unióban, emiatt rendre mutatnak ki az élelmiszereinkben olyan kockázatos anyagokat, amelyek a csomagolásból jutottak bele. Vásárlóként nem tehetünk mást, mint hogy igyekszünk elkerülni a veszélyes anyagokat. Mit vegyünk, és mit ne? Simon Gergely környezetkémikus írása.


Haldokló szemétszállítás és 7,6 milliárdos kukamutyi

2018. november 13. 13:24

Haldokló szemétszállítás és 7,6 milliárdos kukamutyi Miért bízták egy kis nyírségi kft.-re, hogy szedje be a szemétdíjat az egész országban? A négyfős Pepp and Cars Kft. és Seszták Miklós ex nemzeti fejlesztési miniszter zavaros kapcsolatának járt utána a 24.hu.

Akik maradtak, szívnak. A környezetvédelmi apparátust megsemmisítették.

2018. november 12. 11:19

Akik maradtak, szívnak. A környezetvédelmi apparátust megsemmisítették. Az Orbán-kormány pusztító leépítése - a tömeges állami kirúgások miatt laborok munkája állhat le, és kimúlhat a környezetvédelem. Épp a szakmai munka felszámolása volt a célja a bürokráciacsökkentésre hivatkozó kirúgási hullámnak. A kormánynak sem a környezetvédelem, sem az itt élők egészsége nem fontos.


Duzzad a városligeti zöldirtó pénzszivattyú

2018. november 12. 10:24

Duzzad a városligeti zöldirtó pénzszivattyú Egészen elképesztő mértékben, 50-ről 250 milliárdra drágult a Liget-projekt hat év alatt - mutatott rá az RTL Klub Híradója.

Rapid 1,5 milliárd a hulladékkáosz ellen

2018. november 12. 9:38

Rapid 1,5 milliárd a hulladékkáosz ellen A november 10-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján 1,5 milliárd forintot csoportosít át a kormány azonnali hatállyal a hulladékok elszállításának akadozása miatt kialakult kaotikus helyzet felszámolására. Nesze neked rezsicsökkentés.


Késik az atomóra: 2032 lehet az új paksi céldátum

2018. november 12. 9:10

Késik az atomóra: 2032 lehet az új paksi céldátum Immár a kormányzat se cáfolja határozottan a Népszava azon szakmai értesülését, hogy az új paksi atomblokkok átadása akár a lehető legkésőbbi időpontig, azaz 2032-ig is elhúzódhat.

Szavazz 2019 év halára!

2018. november 11. 17:41

Szavazz 2019 év halára! Megkezdődött a szavazás a 2019-es év haláról. Vörösszárnyú keszeg, szivárványos ökle, vagy sebes pisztráng .A Magyar Haltani Társaság ismét három őshonos fajt állított jelöltként, melyek közül kettő fogható, egy védett.


További híreink

Hamis ábrándok és a nagy marketing trükk a palackozott víz

2018. november 10. 22:57

A mikroműanyagok több forrásból, így a műanyag palackokból lehúzott kortyok nyomán is a szervezetünkbe juthatnak. Mi áll a folyamatosan növekvő fogyasztás hátterében, miért költjük a csapvíz árának sokszorosát a boltok polcain sorakozó termékekre? John Jewell újságíró pár évvel ezelőtt az évszázad marketingtrükkjének nevezte azt, ami miatt a több millió tonnányi műanyag hulladékot termelő iparág felfutott.

Mihez kezdj az avarral? 5+1 tipp

2018. november 9. 21:40

Az ősz az egyik leglátványosabb évszak, lenyűgöző árnyalatokkal színezi át az erdők, ligetek, parkok, útszéli fák és bokrok lombját. A tarka mintás levélszőnyeg nemcsak szemet, lelket gyönyörködtet, de jelentős szerepet tölt be a természetben. Már csak ezért is fontos kérdés, hogy mihez kezdünk saját házunk táján - városokban és falvakban egyaránt - a lehulló levelekkel.


Orbán likvidálja a hazai természetvédelmet

2018. november 9. 19:40

Elérte a kormányzati bürokráciacsökkentési hullám az Agrárminisztériumot: mintegy 340 szakembert rúgnak ki. Valamiért a természetvédelmi terület szenvedte el a legnagyobb veszteséget - 10 helyett 44 %-ot. Állítólag a mostani tízből négy nemzeti park lesz.

A partimadarakra is katasztrofális a klímaváltozás

2018. november 9. 9:07

A klímaváltozásnak a partimadarak fészkelési szokásaira gyakorolt hatását vizsgálta egy nemzetközi kutatócsoport a Debreceni Egyetem professzorának irányításával. A kutatás meglepő eredményt hozott, ami teljesen új szemszögből világítja meg a globális felmelegedés következményeit. Nyitóképen a nagy partfutó.


Együttműködésben élő erdeinkért

2018. november 8. 7:19

Sikerrel zárult az Élet az Erdőben című, a magyarországi Natura 2000 erdők védelmének elősegítését, illetve a minél szélesebb ágazati párbeszéd létrahozását célzó európai uniós projekt.

Integrált energia- és klímapolitika kialakításán dolgozik az innovációs tárca

2018. november 7. 7:04

Folyik az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) az integrált energia- és klímapolitika kialakítása, illetve a nemzeti energiastratégia felülvizsgálata - mondta Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferencián.


A többség kitiltaná a legszennyezőbb autókat

2018. november 6. 6:53

Támogatja a megkérdezett európaiak nagy többsége – köztük a magyarok 3/4-e –, hogy a levegőtisztaság védelmében tiltsák ki településükről a legszennyezőbb gépkocsikat. Erre jutott az a 9 országban végzett közvélemény-kutatás, amelyet az Ipsos közvélemény-kutató cégtől rendelt meg az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség.

Lázár János a nemdohányzó puszták villamosának a felelőse is

2018. november 6. 6:25

Immár két feladatot is rábízott a Miniszterelnökség vezetőjére az Orbán rezsim: a nemdohányzók védelme után ő felel a vasút-villamos megépítésért is.


Dr. Palkovics László a Szent István Egyetem rektora

2018. november 6. 4:18

Új rektor vezeti a Szent István Egyetemet 2018. november 1-től, Dr. Palkovics László megbízása 5 évre szól. Tőzsér János eddigi rektor megbízása 2018. október 31-én járt le. Palkovics László eddig a Budai Campus rektorhelyettesi, valamint a Kertészettudományi Kar Növénykórtani Tanszék vezetői és oktatói feladatait látta el az Egyetemen.

Miért urbanizálódtak a szárnyas patkányok?

2018. november 4. 8:16

Sokan utálják, szárnyas patkányoknak tartják őket, míg mások előszeretettel ülnek ki a parkokba etetni őket. Egy biztos: ahol város van, ott nagy számban jelennek meg a galambok. Mi az oka annak, hogy éppen ezek a madarak kedvelik a lakott környezeteket? Válasz a 24.hu-tól.


Idén még még szemet hunynak az illegális gyümölcsösök felett

2018. november 3. 23:01

A gazdák az engedély nélkül telepített gyümölcsültetvényeket szankciómentesen december 31-ig jelenthetik be, a határidő elmulasztása akár 20-50 ezer forintig terjedő bírsággal is járhat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Balga vásárlók figyelem! Így manipulálnak a boltokban

2018. november 3. 8:13

A boltok nem csupán akcióikkal ösztönöznek minket vásárlásra, de egy sor egyéb trükköt is bevetnek. Bennfentesek a portfolio segítségével most megosztják a legjobb fogásokat, amelyekkel több pénz elköltésére ösztönöznek minket az áruházak. Ilyen pl., hogy a tejet a bolt hátsó részében helyezik el, de az sem véletlen, hogy egyik üzletben sem találunk órát a falon. Meglepő, hányféle módon manipulálnak minket a boltok - és még csak nem is tudunk róla.


Vége a szezonális viharjelzésnek a tavakon, a Balatonnál jövőre újítások várhatók

2018. november 2. 21:58

Október 31-én éjjel véget ért az idei szezonális viharjelző szolgáltatás a tavakon. A Balatonon a következő viharjelző szezonra bővítést, korszerűsítést hajtanak végre a rendszeren, amelynek része lesz 3, teljesen új technológián alapuló, a vízben felállított állomás is.

A Duna fölött jön a távhő a pesti belvárosba

2018. november 2. 19:10

Folyik a budapesti belváros bekapcsolása a fővárosi távhőhálózatba, a Főtáv Kéménymentes belváros programjának részeként az Erzsébet hídon vezetik át a távhőt Budáról Pestre.


Vízerőművek kellenek a Dunára?

2018. november 1. 20:49

Hiába tabu Magyarországon a vízerőművek építése a Dunán, az alacsony vízállásra, amely egyre több kárt okoz a szállítási és turisztikai ágazatnak, nincs más gyógyszer - állítja a magyar logisztikai szervezetek szövetségének főtitkára.

Szavazzon 2019 év rovarára!

2018. november 1. 19:51

Elindult a szavazás az "Év rovara 2019" címért. December 6-án, éjfélig választhatunk a kis Apolló-lepke, a magyar tarsza, vagy a havasi cincér közül. A nyertes lesz jövőre a rovarvilágot népszerűsítő kitüntetett faj. Mindenkit arra buzdítunk, hogy adja le szavazatát, és népszerűsítse a kezdeményezést!


15 ezer magyart gyilkol meg a szennyezett levegő

2018. november 1. 16:23

A légszennyezettség miatt évente több mint félmillió ember hal meg Európában – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség pár napja bemutatott jelentéséből.

Mi nyílik a kertemben?

2018. november 1. 12:04

Hogyan segíthetjük a természet – és benne saját magunk – védelmét kertészkedés közben? Melyek azok a növények, amiket nem tudunk féken tartani a kertünkben, és onnan kiszabadulva a természetben is károkat okozhatnak? Mit ültessünk helyettük és hogyan szabadulhatunk meg tőlük? Válaszok az özönnövény kisokosban, melyet itt letölthet.


A német energiafordulat a brit, finn és magyar médiában

2018. november 1. 10:26

Éghajlati, gazdasági és biztonsági szempontból is rendkívül fontos, hogy a következő néhány évben mi fog történni az energetika területén. Az energiafelhasználás változása, illetve az energiaellátó rendszerek átalakulása ezért kiemelt figyelmet érdemel. Ha egy ország új, nagy léptékben addig még ki nem próbált irányt választ, nemzetközi szinten is hivatkozási alappá válik.

Tilos a terményen túl szerves anyagot a szántóföldről elvinni

2018. november 1. 8:49

Az elmúlt ötven évben 90 %-kal csökkent a termőföld mikroorganizmus-tartalma. Tehát nem 10 százalékkal, hanem 10 százalékra (!) esett vissza. A termőképességet azonban nemcsak hogy megőrizni, hanem fokozni is lehetne, sőt kellene.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés