Medvebűnözés: ha Franciaországba jöttök, nem vehetitek el a birkáinkat!

greenfo/MTI

2018. október 8. 10:39

Medvebűnözés: ha Franciaországba jöttök, nem vehetitek el a birkáinkat!

A határ túloldalára, Spanyolországba akarják elűzni a Nyugati(Atlanti)-Pireneusokba frissen betelepített barnamedvéket a nyájaikat féltő térségbeli francia birkapásztorok, miután a ragadozók kihelyezését nem tudták megakadályozni.

Két napja mintegy 100 birkapásztor, vadász és önkormányzati politikus indult a hegyekbe, hogy megölje vagy elkergesse a 3 napja légi úton a vadonba telepített két vemhes nőstény barnamedvét és a két, már hosszabb ideje ott élő hímet. A lázongó gazdák szóvivője szerint "elrettentő hajtóvadászatba" kezdtek a medvék és a farkasok elűzésére, átkergetésére a Pireneusok spanyol oldalára.

A feldühödött birkapásztorok a hét közepén úttorlaszokkal, az áthaladó járművek ellenőrzésével akarták megakadályozni Claverina és Sorita, a másfél mázsás, hét, illetve nyolcéves barnamedvék betelepítését a hegyekbe. A "razziázás" azonban eredménytelen maradt, mert a hatóságok nagy titkolódzás közepette, helikopterrel szállították közelebbről meg nem nevezett rendeltetési helyükre a Szlovéniából hozott állatokat.

A betelepítés célja újra meghonosítani a barnamedvét a Pireneusok nyugati részén (Béarn régióban) és számszerűleg és genetikailag is megerősíteni a hegység középső és keleti részén élő, 43 egyedből álló populációt. 

Az újabb betelepítést még Nicolas Hulot volt környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, miután 2012-ben az Európai Unió elmarasztalta Franciaországot, amiért nem tesz meg mindent a területén kihalás fenyegette barnamedve megmentéséért.

Becslések szerint a Pireneusokban tartott 600 ezer birka közül évente mintegy 200 eshet a barnamedvék áldozatául. Tavaly a pireneusi gazdák 800 olyan haszonállatért és 25 olyan méhkasért kaptak kárpótlást az államtól, amelyet vélhetően medve pusztított el. A gazdák egy része nem ellenzi a ragadozók újbóli megtelepítését, szerintük ugyanúgy békésen együtt lehet élni velük, mint hajdanában. Az állam anyagilag támogatja az érintett gazdákat nyájaik védelmében.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés